Storyn om vackra händerna


Vi älskar shysst tillverkat äkta hantverk. Hantverk som bär med sig en vacker story - en berättelse som är en del i formgivarens konceptutveckling och arbetsprocess. Storyn bakom hantverket lyfts fram till sin rätta plats. Fair Storyn handlar mer än om vackert unikt hantverk. Det berättar om talang, traditioner, vackra händer och kvinnors egen makt. 


Det var en gång, i ett land långt långt borta, Bukovina. 

Bukovina, en nordlig region i Rumänien, är hem till en av världens största konstskatter: UNESCOs världsarvslista i de målade klostren. Byggda i 15- och 1600- talet och med färgglada ytre fresker som visar dramatiska religiösa scener, klostren är unika i världen. 

I Bukovina, har påsktraditionen för färgning av ägg blivit en konstform. Äggmålningen är nära relaterat till broderi och de olika design på folkdräkter. Den lärs i familjen och överförs från generation till generation. 


Det var en gång, i ett land långt långt borta, en ung kvinna med namnet Marcela.

Marcela är en av de kvinnorna i Bukovina som målar äkta ägg. Hon är 30 år gammal och småbarnsmamma. Passionen för de målade äggen har hon ärvt från sin mamma, som i sin tur har lärt sig tekniken från en faster. När Marcela började måla ägg var hon 14 år gammal - men hon säger själv att det finns fortfarande mycket att lära sig, modeller att utveckla och teknik att anpassa. 

Hon målar på alla sorters ägg, från det minsta vaktelägg, till lite större hönsägg och ankägg, och till och med de största - strutsägg. Det finns två olika teknik för att måla äggen: den ena är den urgamla traditionela batik-tekniken och den andra använder sig enbart av färgat bivax. För att rita en vaxdesign använder hon en särkild pinne - kallad kishitze. Batik-tekniken finns illustrerad i bilden längst ner på sidan. 

Med batik-tekniken är ägget målat med bivax och nedsänkt i olika färgbad för att skapa en lager på lager effekt. Bivaxet fungerar som en sköld mellan varje färgbad, vilket gör att ägget kan behålla färg från föregående dopp. Sist hålls ägget upp till en värmekälla som smälter vaxet och lämnar ett fantastiskt mönster. 

Det behövs tålamod, fokus och noggrannhet för att måla ägg. Marcela gör det med passion och kärlek  - och det är uppenbart när hon börjar prata om sitt hantverk. Hon talar stolt och med glädje - det smittar. 

Fair storyn startades också på grund av samma kärlek. För att stödja traditioner och att stärka kvinnor. Vi är inte Fair Trade certifierade (ännu) men vi står för samma värderingar: rättvis och hållbar handel, respekt för hantverkaren, stöd för det lilla samhället. Fair Storyn byggs på ärlighet från den ena änden av kedjan till den andra. Vi strävar efter den kortast möjliga kedjan - hantverkaren själv ska få den största delen av slutpriset. Vi vill ha en annorlunda marknad - en som är mänsklig, demokratisk och social. 

Fair Storyn drivs av oss, en glad småbarnfamilj i Skåne. Vi hoppas att du kommer att hitta nånting du tycker om på vår hemsida och även att du blir nyfiken nog för att läsa vidare om detta hantverk. Och vem vet, även modig nog att besöka själv den vackra regionen Bukovina. I vilket fall, hör av dig - vi skulle bli glada att ta del av dina tankar kring våra handmålade ägg!
På National Geographics hemsida kan du se en kort film om  de handmålade äggen i Bukovina   https://www.nationalgeographic.com/video/shorts/420846659918/